Olet tässä

Yleissairauksien ja lääkkeiden vaikutus suun terveyteen

Tutkimukset osoittavat, että suun alueen tulehduksilla ja sairauksilla on yhteys lukuisiin yleissairauksiin. Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa suun terveyteen, tällöin on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä suuhygieniasta.

Suun tulehdukset ja sairaudet saattavat heikentää yleissairauksien (esim. diabetes, sydänsairaudet, reuma, astma, mielialasairaudet, syöpäsairaudet) hoidon vastetta. Tällaisia suun tulehduksia ovat mm. ientulehdus, hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava ikenien kiinnityskudossairaus (parodontiitti), hampaiden reikiintymisen aiheuttama hammasytimen tulehdus ja märkäpesäke hampaan juuressa tai hammasluussa sekä suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet.

Lääkkeet voivat aiheuttaa suun limakalvomuutoksia, kuivan suun tunnetta tai ikenien liikakasvua. Lääkkeet makeutetaan usein sokerilla (sakkaroosi), joka lisää hampaiden reikiintymisriskiä. Tällöin on erittäin tärkeää muistaa perusteellinen kotihoito.

Usean lääkkeen yhtäaikainen käyttö aiheuttaa monille kuivan suun tunnetta. Suun kuivuuteen saa helpotusta kuivan suun hoitotuotteilla, joita on saatavilla apteekista.

 

 

 

Lue lisää

Suu ja yleisterveys

Ota yhteyttä

Neuvonta ja ajanvaraus
p. 08 419 5380

Sähköinen yhteydenottopyyntö