Mielenterveyspalvelut

Voit kääntyä depressiohoitajamme puoleen jos epäilet lievää tai keskivaikeaa masennusta, sinulla on elämäntilanteeseen liittyvä kriisi, työuupumusta, pitkittynyttä surua, paniikki- tai ahdistusoireita ja olet yli 18 vuotias.

Depressiohoitajamme arvioivat myös kaikki uudet asiakkaat jotka tarvitsevat tukea mielenterveysasioissa.


Terapiakeskuksen mielenterveysyksikössä hoidetaan vakavasti masentuneita, ahdistuneita, traumatisoituneita, kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavia, moniongelmaisia tai psykoottisia asiakkaita.

Psykiatristen sairaaloiden jatkohoito annetaan pääasiassa terapiakeskuksen mielenterveysyksikössä.

Toimi näin

Jos sinulla mielenterveyteen liittyviä ongelmia tai kysymyksiä varaa aika puhelinajalle arviointihoitajille. Voit varata ajan Sähköinen ajanvaraus -palvelussa, 24h yhteydenottopyynnöllä tai soittamalla mielenterveyspalveluiden neuvonta- ja ajanvarausnumeroon. Kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa hakeudu päivystykseen. Päivystys palvelee arkisin klo 8–16 Ylivieskassa ja Nivalassa. Virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee Oulaskankaan sairaalan yhteydessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Sairaaloiden psykiatrisilta osastoilta jatkohoitoon tulevat asioivat suoraan terapiakeskuksen kanssa. Jos hoitosi on kesken, voit jatkaa aiemmassa hoitopaikassasi.

Maksullisuustieto

Terapiakeskuksessa käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia. Lääkärinlausunnoista veloitetaan voimassa olevan taksan mukaan. Peruuttamattomat lääkärikäynnit ovat maksullisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut tarkoittavat mielenterveyshäiriöiden tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta. Palveluihin kuuluvat myös niitä tarvitsevan henkilön ohjaus, neuvonta ja psykososiaalinen tuki. Mielenterveyspalveluja tarjotaan sosiaalihuollossa, perusterveydenhuollossa. esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskuksissa, sekä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa avohoitona tai sairaalahoitona.

Mielenterveyspalveluiden neuvonta ja ajanvaraus

p. 08 419 5030

ark. klo 10–11

Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen. (Mielenterveystalo.fi)