Seulontatutkimukset

Raskaudenaikaisista sikiöseuloista saat tarkempaa tietoa äitiysneuvolan ensikäynnillä. Sikiöseulonnat tehdään Kokkolan keskussairaalassa (Soite).

Kohdunkaulasyöpäseulontaan saat kutsun kirjeitse sinä vuonna, kun täytät 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- tai 60 vuotta. Väestörekisteripoiminta tehdään kerran vuodessa tammikuussa ja lähetämme kutsut naisen sen hetkisen kotikunnan mukaan. Terveydenhoitajamme ottavat seulontanäytteet neuvoloissa. Saat seulontatuloksen tutkimuslaitokselta kirjeitse kotiosoitteeseen noin kuukauden kuluttua. Jos saamasi aika kohdunkaulakanavan seulontatutkimukseen ei sovi sinulle, voit siirtää/muuttaa ajan sähköisesti tai soittaa kutsussa ilmoitettuun numeroon.


Naisten rintasyöpäseulontaan kutsutaan kirjeitse 50–69 vuotiaat naiset. Kuvaukset tehdään Ylivieskan terveyskeskuksen röntgenissä

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelupaikat

Toimipiste

Pappilantie 1
85200 ALAVIESKA

Toimipiste

Pappilantie 1
85500 NIVALA

Toimipiste

Annintie 4
85410 SIEVI

Toimipiste

Kirkkotie 4
84100 YLIVIESKA

Ota yhteyttä

p. 08 419 6501