Olet tässä

Koronviruksia.

Koronainfo

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.1.2021 – Koronarokotukset etenevät Kalliossa

Koronarokotukset etenevät Kallion alueella. Rokotteita annetaan tällä hetkellä palvelukotien asukkaille ja henkilöstölle. 

Rokotuksia annetaan Kalliossa sitä mukaa kun rokotteita saadaan, ja rokotusjärjestys on THL:n ohjeistuksen mukainen. Kun koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on rokotettu, rokotteita aletaan tarjota alueemme ikääntyneille asukkaille. Seuraa ilmoitteluamme. 

Lue lisää: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä: koronarokotusten edettävä nopeasti ja joustavasti ikääntyneiden suojaamiseksi.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 21.1.2021 

Pohjois-Pohjanmaalla on palattu epidemian kiihtymisvaiheeseen, linjasi alueellinen koordinaatioryhmä tiistaina 19.1.2021. Helmikuun alkuun saakka voimassa olevat kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset voi lukea täältä

Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli 

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.  Pohjois-Pohjanmaalla ei toistaiseksi ole tavattu muuntovirusta, mutta nykyisillä suosituksilla varaudutaan myös sen uhkaan. 

Koronavirustestiin tulee hakeutua herkästi, mikäli oireita ilmenee. Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Koronatestiin tulisi mennä, jos mikä tahansa näistä oireista ilmaantuu. 

Yli kahden metrin turvavälin pitämisen ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, Koronavilkun lataaminen sekä kasvomaskin käyttö.   

Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää. 

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta. 

Lue lisää:  

Alueellinen koordinaatioryhmä: Pohjois-Pohjanmaa on palautunut koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen  

Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli 

 

Vanhemmat tiedotteet:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 14.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella henkilöstön koronarokotukset ovat edenneet tänään tehostetun palveluasumisen yksiköihin. Aiemmin tällä viikolla Kalliossa on rokotettu koronapotilaita hoitavia ja koronanäytteitä ottavaa henkilökuntaa.

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat 1.2. saakka

Yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien järjestäminen on edelleen kielletty aluehallintoviraston määräyksellä ainakin 1.2.2021 saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää tilaisuuksia ja kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa. Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirasto on antanut määräyksen asiasta tänään.

Pohjois-Pohjanmaan alueella ollaan yhä epidemian leviämisvaiheessa, joskin tartuntatilanne maakunnan alueella vaihtelee. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella tartuntatilanne on kääntynyt laskuun eikä uusia tartuntoja ole kuluvalla viikolla todettu. Jotta myönteinen kehitys jatkuu, on tärkeää edelleen noudattaa hygieniaohjeita huolellisesti. Mikäli flunssaoireita ilmenee, koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä.

Kouluun, varhaiskasvatukseen, töihin, harrastuksiin tai asioille ei tule lähteä lieväoireisenakaan.

Hyvä käsihygienia, turvaetäisyys ja maskin käyttö ehkäisevät tehokkaasti viruksen leviämistä.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa, mikäli alueemme koronatilanne muuttuu merkittävästi. Muussa tapauksessa ajankohtaistiedotetta ei lähetetä päivittäin.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 13.1.2021 

Pohjois-Pohjanmaan koronasuosituksia ja -rajoituksia jatketaan ainakin 1. helmikuuta saakka, linjasi Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä eilisessä kokouksessaan. Pohjois-Pohjanmaan alueella ollaan edelleen leviämisvaiheessa, mutta tilanne on myös tasaantunut. Suuri osa Pohjois-Pohjanmaan alueen tartunnoista keskittyy Ouluun, muualla maakunnassa tilanne rauhallisempi.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella koronatilanne on rauhallisempi kuin ennen joulua. Uusia tartuntoja ei tällä viikolla ole toistaiseksi todettu. Lievissäkin flunssaoireissa tulee edelleen pysytellä kotona, välttää lähikontakteja ja hakeutua herkästi koronavirustestiin. Kouluun, töihin, päivähoitoon, harrastuksiin tai ostoksille ei saa lähteä sairaana. Muista myös 1–2 metrin turvaetäisyys, hyvä käsihygienia ja maskin käyttö.  

Palvelukodeissa ja vuodeosastoilla vieraileminen

Kerroimme eilen, että Kallion alueen palvelukodeissa ja vuodeosastoilla vierailurajoituksia on kevennetty, ja osastoilla on mahdollista vierailla hygieniaohjeet huomioiden. Aikaisemmin vuodeosastoilla vierailu oli kielletty kokonaan, ja palvelukodeissa vierailua suositeltiin vahvasti välttämään. 

Vaikka suositus vierailujen välttämisestä poistui, vierailuja kannattaa yhä harkita tarkasti. Koronavirus voi aiheuttaa palvelukotien ja vuodeosastojen asukkaille vakavan sairauden. Jos haluat käydä tapaamassa läheistäsi palvelukodissa tai vuodeosastolla, sovi vierailustasi aina etukäteen ja mene tapaamiseen vain täysin terveenä. Kertaa muut hygieniaohjeet tästä.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.1.2021  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on annettu tänään ensimmäiset koronavirusrokotukset Kallion henkilöstölle. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat koronapotilaita hoitavat ja koronanäytteitä ottavat työntekijät.  

Palveluasumisessa ja vuodeosastoilla vieraileminen  

Kallion palveluasumisen yksiköissä ja vuodeosastoilla voi vierailla hygieniaohjeet huomioiden:   

 • Sovi käynnistä etukäteen puhelimitse. Saat henkilökunnaltamme ohjeet turvalliseen vierailuun.  
 • Tule vierailulle vain terveenä ja oireettomana  
 • Vierailulle voi tulla 1–2läheistä kerrallaan.  
 • Huolehdi käsihygieniasta ja käytä koko tapaamisen ajan kirurgista suunenäsuojusta.  
 • Henkilökunta opastaa ja auttaa käsihygienian toteuttamisessa sekä suojainten käytössä, jos se on tarpeen.  
 • Pidä 1–2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan  
 • Älä turhaan liikuskele yhteisissä tiloissa, vaan menee suoraan asukkaan omaan huoneeseen.  
 • Soita huoneeseen tarvittaessa apua puhelimella tai asukkaan hälytysrannekkeella.  

Suositukset ja rajoitukset

Pohjois-Pohjanmaan alueen suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 18.1. saakka. Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi niiden jatkoa tänään. Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta www.oyskorona.fi.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei tällä viikolla ole toistaiseksi todettu uusia koronavirustartuntoja. 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.1.2021 –  Täydennetty klo 15.30: 

Ylivieskassa  Rose Grillillä ja Prisman ravintolamaailmassa asioineet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle viime viikolla.  

Jos asioit

 • Rose Grillillä 6.1.2021 klo 17–23 tai  
 • Prisman Ravintolamaailmassa 7.1. klo 12–13,

seuraile oireitasi ja hankkiudu oireiden ilmaantuessa matalalla kynnyksellä koronavirustestiin.  

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.1.2021 

Viikonlopun aikana Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todettiin yksi uusi koronavirustartunta Nivalassa. Tartunta on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta ja altistuneet on asetettu karanteeniin. 

THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille 

THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. 

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.  

Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ollaan edelleen epidemian leviämisvaiheessa.

Muistilista maskin käyttöön  

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään. 
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. 
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten. 
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin. 
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista. 
 • Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan. 
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana. 
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen. 
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen.  
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu. 
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.  
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. 
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen. 
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todetaan viikoittain uusia koronavirustartuntoja.  Viruksen leviämisen estämiseksi on erittäin tärkeää, että lievissäkään flunssaoireissa ei mennä kouluun, päivähoitoon, asioille, töihin tai harrastuksiin. Jos sinulla on vähäisiäkään koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona, vältä lähikontakteja ja hankkiudu herkästi koronatestiin. 

Viime viikkojen aikana tartuntoja on todettu eniten Sievin kahdessa tartuntaketjussa. Sievin tilanteeseen liittyen tehdään parhaillaan testauksia, ja on mahdollista, että uusia positiivisia tuloksia ilmaantuu myös viikonlopun aikana. 

Ohjeita ulkomailta saapuville

Suomessa on todettu Britanniasta ja Etelä-Afrikasta peräisin olevia muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia. Muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Muunnoksen leviämisen estämiseksi viranomaiset ohjaavat Suomeen Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin.

Jos olet oleskellut Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7.12. tai sen jälkeen, hakeudu koronatestiin heti Suomeen saavuttuasi, vaikka olisit oireeton tai jo käynyt testissä. Myös muualta ulkomailta saavuttaessa koronatestausta suositellaan. Tavoitteena on tunnistaa kaikki virusmuunnoksen tautitapaukset ja tartunnalle altistuneet mahdollisimman nopeasti.

Jos olet ollut altistunut koronalle Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuneen henkilön välityksellä, noudata tiukasti karanteenimääräystä ja pysy erillään muista ihmisistä 14 vuorokautta. Hankkiudu testiin oireista riippumatta heti, kun altistuminen on havaittu, ja uudelleen ennen karanteenin lopettamista.

Kaikki matkustajalennot Iso-Britanniasta on keskeytetty 11.1. asti. Viranomaiset ohjaavat Suomeen Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin. 

Omaehtoinen karanteeni

Suomeen saa 11.1.2021 alkaen tulla ilman omaehtoista karanteenia Thaimaasta, Uudesta-Seelannista, Etelä-Koreasta, Australiasta ja Ruandasta. Muista maista saapuville suositellaan 10 vrk omaehtoista karanteenia.

Voit lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella testillä.

 • Jos sinulla on Suomeen saapuessasi korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, mene toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos tämän toisen testin tulos on negatiivinen, voit keskeyttää omaehtoisen karanteenin. 
 • Jos sinulla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta negatiivisesta koronatestistä, suosittelemme omaehtoista karanteenia riippumatta siitä, kauanko viivyt Suomessa. Voit lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti, kun saavut Suomeen. Mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin. 

Kun odotat testituloksia, pysy omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassasi. 

Sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin, 

 • jos sinulla on lääkärintodistus siitä, että olet sairastanut COVID-19-taudin alle 6 kuukautta sitten.
 • Jos sinulla on Suomeen saapuessasi alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä ja oleskelet Suomessa alle 72 tuntia.

Lue lisää: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Pohjois-Pohjanmaa edelleen leviämisvaiheessa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi eilen torstaina, että Pohjois-Pohjanmaa on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Tartuntojen määrä on alueella jatkunut joulun pyhien jälkeen kasvusuunnassa: viikolla 53 tartuntoja todettiin kaikkiaan 126, mikä on yli puolet enemmän kuin sitä edeltäneellä viikolla. Viikolla 1 tartuntoja oli torstai-iltapäivään mennessä todettu yhteensä 79 ja määrän oletetaan asettuvan vähintään viikon 53 tasolle. Kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaalla on todettu nyt 1650 tartuntaa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on koronan vuoksi hoidossa seitsemän potilasta.

Suuri osa nyt todetuista tartunnoista on tapahtunut perheen tai muun lähipiirin sisällä. Myös joulun ja uudenvuoden vierailut näkyvät tartuntamäärissä. Huolestuttavaa on, että yhä useampi tartunnan lähde jää selvittämättä. Tautia on väestössä selvästi siis liikkeellä, mutta samaan aikaan koronatestiin hakeutuneiden määrä on jäänyt joulun ja uudenvuoden aikaan alhaiseksi. Ryhmä muistuttaa, että keskeinen tekijä epidemian hallinnassa on hakeutuminen koronatestiin heti, kun pieniäkään oireita ilmenee.

Koordinaatioryhmän alueelle aikaisemmin antamat suositukset ovat voimassa 18. tammikuuta saakka. Suositusten jatkamista tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 12. tammikuuta.

Hygieniaohjeita sekä voimassaolevia suosituksia ja rajoituksia tulee noudattaa edelleen. Käytä maskia kun käyt kaupassa tai asioilla, pidä 1–2 metrin turvaetäisyys, pese kädet usein vedellä ja saippualla ja käytä tarvittaessa käsihuuhdetta. Lataa matkapuhelimeesi Koronavilkku. 

Jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan viittaavia oireita, hankkiudu herkästi koronatestiin. Yhteystiedot:

 • Kallion pandemiavastaanotto, p. 08 419 5140(ark. klo 8–15). 
 • Peruspalvelukuntayhtymä Kallion työterveyshuollon asiakas voi pyytää lähetettä koronavirustestiin myös työterveyshuollosta: Ylivieska, Sievi ja Alavieska p. 08 419 5360, Nivala p. 08 419 6630
 • Lapselle lähetettä voi pyytää neuvolan terveydenhoitajalta tai kouluterveydenhoitajalta. soittopyynnöt omalle terveydenhoitajalle numerosta p. 08 419 6501 (ma–pe klo 8–13).
 • Iltaisin ja viikonloppuisin soita Oulaskankaan yhteispäivystyksen koronanäytteenottoon, p. 08 315 7575.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 7.1.2021

Koronavirustesteihin  on hakeuduttu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella joulun ja vuodenvaihteen aikana aiempaa vähemmän. Uusia tapauksia todetaan alueellamme kuitenkin viikoittain, joten vähäistenkin koronavirukseen viittaavien oireiden vuoksi tulee hakeutua herkästi testiin. 

Alueemme tuorein vahvistettu koronatartunta todettiin eilen keskiviikkona Sievissä, kun Sievin tartuntaluku nousi kahteenkymmeneenkolmeen. Tapauksella ei ole yhteyttä Sievissä aiemmin todettuun ketjuun. 

Alavieskassa tartuntoja on todettu yhteensä 5, Nivalassa 26 ja Ylivieskassa 54. (Koronakartta 7.1.2021)

Maskien jako on jälleen käynnistynyt joulutauon jälkeen. Vähävaraisille tarkoitettuja maskeja jaetaan maanantaisin Ylivieskassa, tiistaisin Nivalassa ja Alavieskassa ja torstaisin Sievissä. Katso maskien jakoajat ja –paikat täältä.

Suosittelemme välttämään palveluasumisen yksiköissä vierailua 18.1.2021 saakka. Vuodeosastoilla vieraileminen on kielletty 18.1.2021 saakka. Jos läheisesi on saattohoidossa, ole yhteydessä hoitavaan yksikköön vierailun järjestämiseksi. 

Leviämisvaiheen suositukset ovat alueellamme edelleen voimassa. Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia, 1–2 metrin turvaetäisyys ja maskin käyttö. Jos olet flunssainen, pysyttele kotona ja hankkiudu herkästi koronatestiin.

 

Vanhemmat tiedotteet:

Koronatiedotteet joulukuu 2020

Koronatiedotteet marraskuu 2020

Koronatiedotteet 3–10/2020

Epäiletkö koronavirusta?

Oirearvio (www.omaolo.fi)

Kallion pandemiavastaanotto, 
p. 08 419 5140 (klo 8–15)

OYS:n 24h neuvontanumero,
p.  08 315 2655

Oulaskankaan yhteispäivystyksen koronanäytteenotto,
p. 08 315 7575

Ajankohtaista

Leviämisvaiheen suositukset 29.11.2020 (Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä)

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset (PPSHP)

Vierailuohje vuodeosastoille ja palveluasumisen yksiköihin 

Ajankohtaista koronaviruksesta (thl.fi)/About coronavirus/Om coronaviruset

Koronaviruksesta selkokielellä

Koronakartta (THL)

Oirekartta (THL)

PPSHP: Koronavirus (COVID-19)

Eläimet ja koronavirus: ruokavirasto.fi, ett.fi

Maskin käyttö - kuvalliset ohjeet

Käytä maskia oikein -video (THL)

Pese kätesi oikein  -video (THL)

Yski oikein -video (THL)

Tukea ja apua

Maskien jako 7.1.2021 alkaen

Talouden ja arjen ongelmatilanteet
Perhe- ja sosiaalipalveluiden palveluohjaus

Ylivieska ja Alavieska
Palveluohjaaja Virpi Hemmilä
p. 044 419 5719

Nivala ja Sievi 
Palveluohjaaja Jaana Linna
p. 044 419 6513 

ma–ti klo 9–11
ke–to klo 14–16 ja
pe klo 9–11

palveluohjaus [at] kalliopp.fi

Psyykkisen ensiavun puhelinpalvelu
p. 08 419 5190,
ma–pe klo 12–15.

Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen. (Mielenterveystalo.fi)

Kuntien koronatiedotus

Alavieska

Nivala

Sievi

Ylivieska

Muuta

Voimistele kotona: Voima- ja tasapainoharjoitteluohjeita iäkkäille