Muutoksia vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirin influenssarokotuksissa 

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut influenssarokotuksia koskevaa asetusta (149/2017). Muutos koskee vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten lähikontaktien rokotuksia. Muutos tuli voimaan 18.10.2021. Muutoksella halutaan varmistaa, että rokotteet riittävät suojaamaan heitä, jotka ovat terveydentilansa johdosta alttiimpia vakavalle influenssalle. Mm. diabeetikoiden ja astmaatikoiden sekä lievemmin sairaiden lähipiiri voi hankkia influenssarokotuksen omakustanteisesti.  

Influenssarokotus annetaan maksutta henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen henkilöön tai vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön, jota ei voida suojata rokotteella. Toistuva läheinen kontakti tarkoittaa esimerkiksi samassa asunnossa asuvaa henkilöä tai henkilöä, jonka kanssa suojattava on kasvokkain tekemisissä viikoittain.  

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, vakavasti sairaat, vakavalle influenssalle alttiit henkilöt, joille rokotetta ei voida antaa, perussairaat ja huonokuntoiset ikääntyneet, alle 6 kuukauden ikäiset lapset sekä raskaana olevat. 

Voimakkaan immuunipuutteen aiheuttavat esimerkiksi elinsiirto, kantasolusiirto, kantasolusiirron jälkeinen käänteishyljinnän estolääkitys ja käynnissä oleva tai hiljattain annettu syöpähoito, laaja-alainen vasta-ainepuutos, vaikea aplastinen anemia tai autoimmuunisairauden tai muun sairauden hoito elimistön puolustuskykyä voimakkaasti heikentävillä biologisilla lääkkeillä. Myös pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV tai systeeminen kortikosteroidihoito aiheuttavat immuunipuutetta. 

Vakavia sairauksia ovat mm. vaikea krooninen keuhkosairaus, vaikea sepelvaltimotauti, vaikea sydämen vajaatoiminta ja kardiomyopatia, vaikea krooninen munuaissairaus sekä neurologiset sairaudet tai hermolihastaudit jotka vaikeuttavat hengitystä. Vakavasti sairaat henkilöt ovat yleensä erikoissairaanhoidon eli sairaaloiden hoidossa. 

THL suosittelee influenssarokotusta kaikille niille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön. 

Lue lisää: Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset