Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.4.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella vahvistettiin eilen kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunta todettiin Ylivieskassa ja toinen Nivalassa. Tartunnan saaneet olivat jo altistuskaranteenissa.

Koronarokotukset

Koronarokotusten ajanvaraus on nyt avattu myös 65–69-vuotiaiden ikäryhmälle. Rokotusaikoja voi varata netissä tai soittamalla ajanvarausnumeroon. AstraZenecan rokotteella rokottamista on jatkettu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä ei ole todettu verisuonitukoksia. Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle. 

Koronarokotukset muilla rokotteilla jatkuvat normaalisti. Ainakaan toistaiseksi rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä koronarokotetta rokotuksessa käytetään.

Siihen, milloin rokotusta tarjotaan millekin ryhmälle, vaikuttavat rokotteiden saatavuuden lisäksi myös rokotteen suojateho ja turvallisuus eri kohderyhmille sekä myyntiluvan ehdot muun muassa siitä, minkä ikäisille rokotetta voi antaa.

Riskiryhmiin kuuluvien alle 65-vuotiaiden rokotusajanvaraus aukeaa Kallion alueella jälleen ensi viikolla. Seuraathan ilmoitteluamme ajanvarausjärjestykseen liittyen osoitteessa www.kalliopp.fi

Koronarokotusten etenemistä voi seurata myös THL:n ylläpitämällä koronarokotusten seurantasivustolla. Annettujen rokoteannosten määrä päivittyy seurantasivustolle viiveellä.

Lue lisää: THL päättää AstraZenecan koronarokotteen käytöstä Suomessa, kun Euroopan lääkeviraston arvio on valmistunut

Pohjois-Pohjanmaa on palannut epidemian perustasolle

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on kehittynyt viime viikkoina myönteiseen suuntaan. Niin tartuntojen määrä kuin ilmaantuvuuskin on jatkanut laskuaan. Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi 6.4. kokouksessaan, että Pohjois-Pohjanmaa on palannut epidemian perustasolle. Jos tilanne säilyy hyvänä, päästään suosituksia ja rajoituksia purkamaan lähiviikkoina.

Koordinaatioryhmä linjasi jo pieniä lievennyksiä yksityis- ja yleisötilaisuuksien osallistujamääriä koskeviin suosituksiin. Uuden suosituksen mukaan yksityistilaisuuksien osallistujamäärä on nyt enintään kymmenen henkilöä, kun aikaisempi suositus on ollut kuusi henkilöä. Lisäksi aluehallintovirasto valmistelee päätöstä, jonka mukaan yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattaisiin nykyisen kuuden henkilön sijaan 10 henkilöön 12.4.–25.4. väliselle ajalle.

Muut suositukset ja rajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan.