Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.12.2021 

 Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen takia hallitus linjasi eilen illalla uusista rajoituksista.  Rajoitukset kiristyvät kolmeksi viikoksi joulukuun 28. päivä alkaen. 

Uusien rajoitusten mukaan Suomen sisärajoilla vaaditaan enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos sekä todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronasta. Myös ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja rajoitetaan jouluaatosta alkaen.  

Koronapassin käyttöä tullaan muuttamaan kolmen viikon ajaksi alkaen 28. joulukuuta. Rajoitukset kohdistuvat leviämisalueilla ”kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksiin ja tiloihin". Tällaisia tilaisuuksia ovat muun muassa baarit, karaokeravintolat, yli kymmenen hengin kuorolaulutilaisuudet ja massatilaisuudet ilman istumapaikkoja. 

Peruskoulut ja toinen aste jatkavat opetusta tämänhetkisen tiedon mukaan normaalisti joululomien jälkeen. 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan kaikkien yleisötilaisuuksien kieltämistä sisätiloissa ja ulkotiloissa että asiakas- ja yleisötilojen käytön lyhytaikaista  rajoittamista.  Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua. Rajoitukset tulevat koskemaan myös Peruspalvelukuntayhtymä Kallion aluetta.   

Riskiryhmien rokottaminen ensisijaista 

Kontaktien vähentämisen ohella erityisesti ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien on erittäin tärkeää huolehtia rokotussuojasta. Vaikka koronarokotukset eivät kokonaan estä tartuntoja, ne suojaavat hyvin vakavilta tautimuodoilta ja kuolemilta, myös omikrontartunnassa. 

Milloin koronatestiin? 

Jos oireet ovat vakavia, sairastuneen tulee aina ottaa yhteyttä suoraan terveydenhuoltoon.   

Lieväoireinen henkilö, joka ei kuulu koronavirustaudin riskiryhmään, voi tehdä antigeenikotitestin. Jos kotitestin tulos on positiivinen, testitulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, paitsi silloin, kun samassa taloudessa on jo varmennettu koronainfektio sekä molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät: 

  • Oireet ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon 

  • Sairastunut ei tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi. 

Koronatilanne vaikuttaa Kallion toimintoihin 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on kuluvalla viikolla todettu toistaiseksi 75 uutta koronavirustartuntaa. Useita potilaita on hoidettavana sairaalassa. 

Koronatilanteen heikentymisen vuoksi Kalliossa joudutaan perumaan kiireettömiä aikoja. Sen vuoksi Alavieskan ja Sievin vastaanotoilla ja laboratoriossa on sulku myös 3.-5.1.2022. 

On tärkeää huomioida, että koronavirusta esiintyy koko maassa runsaasti. Tartuntariskiä voi vähentää rokotussuojasta huolehtimalla sekä noudattamalla voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia. Alueellamme on voimassa esimerkiksi kaikkia sisätiloja koskeva maskisuositus. 

Joulua suositellaan viettämään lähipiirin kesken. Oireisena on vältettävä kodin ulkopuolisia kontakteja. 

Kalliossa koronatilanteen kehittymistä seurataan tarkasti myös joulun ja vuoden vaihteen aikana, ja ajalla 23.12.2021–9.1.2022 tilanteen muutoksista tiedotetaan tarvittaessa.