Ajankohtaista koronavirustilanteesta 18.1.2022 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todettiin viime viikon aikana 104 uutta koronavirustartuntaa. Alueen koronatilanne on aavistuksen rauhallisempi kuin vuoden vaihteessa. Sievissä ilmaantuvuus on edelleen alueen suurin.  

Korontartuntojen jäljitystyötä joudutaan priorisoimaan suurista tartuntamääristä johtuen, ja suurimmaksi osaksi sairastuneisiin ollaan nyt yhteydessä tekstiviestitse. Altistuneet saavat tiedon altistumisesta pääsääntöisesti suoraan sairastuneelta. Kallion nettisivuille on koottu hyödyllistä tietoa sekä tartunnan saaneille että altistuneille. Jos saat tiedon altistumisesta tai tartunnasta, tutustu ohjeisiin ja toimi niiden mukaisesti. Ohjeista löytyvät myös tärkeät yhteystiedot. 

Tartunnanjäljitystä kohdistetaan nyt sinne, missä jatkotartunnan riski on suuri, esimerkiksi perheisiin sekä sote-yksiköihin.

Walk in –rokotukset jatkuvat – 5–11-vuotiaiden rokotukset vain ajanvarauksella 

Walk in –koronarokotuksia on tarjolla tällä viikolla maanantaista perjantaihin kaikissa Kallion kunnissa. Lauantaina rokotuksen voi käydä ottamassa Ylivieskassa. Katso rokotusajat ja –paikat osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset.

Koronavirusinfektion sairastaneille koronarokotusta tarjotaan seuraavasti: 

Ensimmäinen rokoteannos 
THL suosittelee taudin sairastaneelle ensimmäistä koronarokoteannosta: 

  • 18 vuotta täyttäneelle aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista 
  • alle 18-vuotiaille aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista 

Toinen rokoteannos 
THL suosittelee, että koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Toista annosta  

  • suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin. 
  • voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin. 

Toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokoteannosta. 

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä. Toinen annos voidaan tällöin antaa tavallisella 6–12 viikon annosvälillä. On kuitenkin hyvä muistaa, että pidempi aikaväli rokoteannosten välillä takaa laadullisesti ja määrällisesti paremman suojan. 

Kolmas rokoteannos
Suosittelemme voimakkaasti immuunipuutteiselle 12 vuotta täyttäneille henkilölle kolmatta rokoteannosta, vaikka hän olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan heille 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
Muut eivät suojan kannalta tarvitse ainakaan toistaiseksi kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. 

5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset ovat käynnistyneet neuvoloissa. Lasten rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Vapaat ajat löytyvät Sähköinen ajanvaraus –palvelusta.

Alueellamme on yhä voimassa kaikkia yleisiä sisätiloja koskeva maskisuositus. Suosituksiin ja rajoituksiin Pohjois-Pohjanmaan alueella voi tutustua osoitteessa oyskorona.fi.