VALIKKO

Infektioiden torjunta

Sairaalahygienia on tärkeä osa potilaan hoidossa. Sen avulla luodaan laadukkaat hoitokäytännöt, joita noudatetaan kaikkein potilaiden ja asiakkaiden hoidossa kaikissa peruspalvelukuntayhtymä Kallion yksiköissä.

Infektioiden ennaltaehkäisy on osa potilasturvallisuutta. Yksi tehokkaimmista keinoista on hyvä käsihygienia, jota toteutetaan kaikessa potilashoidossa. Kädet desinfioidaan alkoholihuuhteella ennen ja jälkeen jokaisen potilaskontaktin. Terveydenhuollossa ei käytetä mitään käsikorjuja, ei pitkiä kynsiä, ei kynsilakkaa.

Tartuntautien vastustamistyöhön kuuluu tartuntatautien seuranta ja ehkäisy sekä epidemioiden tunnistaminen ajoissa.

Käsien pesu estää tartuntojen leviämisen

Sairaalassa potilaat ovat yleensä heikkokuntoisia tai leikkauksista toipuvia, jotka ovat herkkiä tartunnoille. Älä vieraile sairaalassa, jos sairastat tai joku perheessäsi sairasta flussaa tai mahatautia. Monet taudit ja infektiot tarttuvat käsien kautta ja leviävät helposti sairaaloissa. Potilaat ja vierailijat voivat ennaltaehkäistä tartuntojen leviämistä desinfioimalla kätensä. Kädet desinfioidaan huolellisesti sairaalaan tullessa ja lähteissä sairaalasta sekä potilashuoneeseen mennessä ja sieltä lähtiessä. Seinään kiinntettyjä käsihuuhteita on käytettävissä muun muassa vuodeosastoilla, potilashuoneissa ja poliklinikoiden odotusauloissa.

Ota käsihuuhdetta kuiviin käsiin 1–2 painallusta. Hiero käsihuuhdetta käsiin kauttaaltaan, erityisesti sormenpäihin, peukaloihin ja kämmeniin, kunnes kädet ovat täysin kuivat.

Aivasta, yski oikein

Älä yski tai aivasta muita ihmisiä kohti. Yski ja aivasta nenäliinaan ja laita se heti roskiint. Nenäliinan puuttuessa yskäise hihan yläosaan. Lopuksi desinfioi tai pese kädet huolellisesti.

Hajusteet

Sairaalassa on paljon allergisia potilaita, omaisia ja henkilökuntaa, jotka saavat hajuista allergisia oireita. Tämän vuoksi on hyvä välttää hajusteiden ja voimakkaiden partavesien käyttöä sairaalassa ollessa ja vieraillessa.

Yhteydenottopyyntö

Opas uusien sähköisten palveluiden käyttöön Kalliossapdf, 1140 kb

Puhelinneuvonta ja ajanvaraus

Ylivieskan terveyskeskus
p. 08 419 5100
Kirkkotie 4, 84100 Ylivieska

Alavieskan terveyskeskus
p. 08 419 6300
Pappilantie 1, 85200 Alavieska

Nivalan terveyskeskus
p. 08 419 6500
Pappilantie 1, 85500 Nivala

Sievin terveyskeskus
p. 08 419 6100

Huom. Sievin terveyskeskus toimii väistötiloissa.

Vastaanotto, neuvola, laboratorio ja kansantautihoitajat toimivat toistaiseksi kunnantalolla osoitteessa Haikolantie 16.

Sievin työterveys, toimintaterapia ja puheterapia toimivat osoitteessa Kallentie 4 A 7.

Tarkempia tietoja terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta.

Pohjapiirros Ylivieskan tkJPG, 90 kb

Lisätietoja

Osa-aikainen hygieniahoitaja vuodeosasto 2, yhteydenotot
osastosihteerin kautta
p. 08 419 5250

THL Infektiotaudit