VALIKKO

Tutti ja purenta

Tutin imeminen voi rauhoittaa vauvaa, jonka imemisvietti on vielä voimakas. Hampaattomalle lapselle suositellaan tutiksi luonnonkumista tai silikonista tuttia. Mikäli lapsella on hampaita, tutin olisi hyvä olla luonnonkumista valmistettu. Tutiksi valitaan suun anatomiaa mukaileva tutti, joka on muodoltaan litteä ja taipuisa.

Noin 6-8 kuukauden iässä imemisvietti vähenee, jolloin tutin ja tuttipullon käyttöä voidaan alkaa vähentää. Viimeistään toisen ikävuoden lopulla tutin käytöstä tulisi luopua.

Tutin tai sormen imeminen aiheuttaa suun sisälle alipaineen, jonka vaikutus kohdistuu erityisesti suulakeen. Tutin, tuttipullon tai sormen imemisen pitkittyessä se voi aiheuttaa ylähammaskaaren kaventumista ja avopurentaa, jossa ylähammaskaari on kapea ja etuhampaat työntyvät hieman eteenpäin. Avopurennan riskiä lisää, jos tutti on pyöreän mallinen tai lapsi imeskelee sormea tai peukaloa.

Avopurenta voi korjaantua itsestään, jos näistä tavoista luovutaan tarpeeksi ajoissa, mutta mahdollisuus oikomishoitoon on olemassa myöhemmällä iällä, mikäli purentavirhe ei korjaannu itsestään.

Tutin pitkittynyt imeminen voi myös lisätä hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien määrää suussa. Lisäksi tutti voi lisätä ruoan viipymisaikaa suussa, joten suun happamat olosuhteet säilyvät pitkään suussa lisäten reikiintymisriskiä.

Tutin käyttö lisää äkillisen välikorvatulehduksen riskiä. Tutti nostaa pehmeää suulakea huonontaen korvatorven normaalia toimintaa. Nenänielun nesteet virtaavat helpommin avoimeen korvatorveen edesauttaen korvatulehduksen kehittymistä.

Tutti voi toimia myös mikrobien levittäjänä esimerkiksi päiväkodissa.

Lähde: Terve suu 2015.