VALIKKO
Suun terveydenhuolto


Odottavan äidin ja isän suun hoito

Odotusaikana tavoitteena on, että sekä äidin että isän tavat ja tottumukset muutetaan suun terveyttä edistäviksi. Lapsi oppii vanhemmiltaan oikeat suuhygieniatavat ja ruokailutottumukset jotka ovat perusta suun terveydelle. Näin mahdollistetaan lapselle alusta alkaen terve suu.

Säännöllistä päivittäin tapahtuvaa ksylitolituotteiden käyttöä suositellaan jo odotusaikana sekä isälle että äidille. Ksylitoli vähentää mutans-streptokokkeja ja näin pienentää reikiintymisalttiutta niin vanhemmilla kuin myös välillisesti lapsella.

Suun omahoitoon kuuluu hampaiden harjaaminen pehmeällä hammasharjalla tai sähköhammasharjalla kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistus säännöllisesti päivittäin hammaslangalla, -lankaimella tai -väliharjalla. Tarvittaessa ohjausta omahoitoon ja oikeisiin välineisiin voi kysyä suun terveydenhuollon ammattilaiselta.

Odottavan äidin ja isän suun hoito

Lapsi oppii vanhemmiltaan oikeat suuhygieniatavat ja ruokailutottumukset, jotka ovat perusta suun terveydelle. Kun vanhempien elintavat edistävät suun terveyttä, on lapsen mahdollista saada alusta alkaen terve suu.

Hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla tai sähköhammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla, -lankaimella tai -väliharjalla. Ohjeita hampaiden hoitamiseen voi kysyä hammashoitolasta.

Ksylitolituotteiden päivittäistä käyttöä suositellaan jo odotusaikana sekä isälle että äidille. Ksylitoli vähentää mutans-streptokokkeja joten se pienentää hampaiden reikiintymisalttiutta.

Raskauden muuttaa äidin syljen koostumusta

Hormonitoiminta muuttaa odottavan äidin syljen koostumusta ja sen kyky vastustaa happohyökkäyksiä heikentyy. Äidin monipuolinen ravinto ja hyvä suuhygienia ovat avainasemassa niin omalle suun terveydelle kuin kehittyvän lapsen hampaille.

Raskausaikana olisi hyvä totutella säännölliseen ruokailurytmiin ja karsia ylimääräiset välipalat ja sokeriset juomat ruokailurytmistä ja suosia janojuomana vettä.

Raskaus ei itsessään aiheuta suuhun ientulehdusta, mutta olemassa oleva ientulehdus voi pahentua raskauden aikana. Raskausaikana ientulehduksessa ikenet voivat olla hyvinkin tulehtuneet ja vuotavat herkästi verta. Ientulehduksen ilmetessä on syytä kiinnittää erityistä huomiota suun omahoitoon.

Lähde: Terve suu