VALIKKO

Lapsen suun hoito

Vastuu lapsen suun terveydestä on vanhemmilla. Käypä hoito –suosituksen mukaan huoltajien tulisi valvoa yläkouluikään asti, että lapsen hampaat tulevat riittävän puhtaiksi. Huolellisella hampaiden puhdistuksella voidaan ehkäistä niin reikiintymistä, ientulehduksia kuin muitakin suusairauksia.

Hampaiden harjaus ja fluorihammastahnan käyttö aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Puhkeavien ja vastapuhjenneiden hampaiden purupinnat on puhdistettava erityisen huolellisesti. Lapsen motoriset taidot kehittyvät vasta kouluiässä sellaiselle tasolle, että hän kykenee itsenäisesti puhdistamaan hampaat huolellisesti.

Hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä aamuin illoin. Fluoripitoista lastenhammastahnaa sipaistaan harjalle pieni määrä. Alle kolmivuotiailla tahnaa käytetään vain toisella harjauskerralla. 3–5 vuotias lapsi voi käyttää lasten fluorihammastahnaa molemmilla harjauskerroilla pikkusormen kynnen kokoisen määrän.

Hammastahnojen fluoripitoisuudet:

  • 5-vuotiaat ja sitä nuoremmat 1000-1100 ppmF

  • 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat 1450 ppmF (0,5-2cm verran)

Kovin suurta merkitystä ei ole sillä harjataanko hampaat ennen aamiaista vai sen jälkeen. Illalla hampaat olisi hyvä harjata ennen nukkumaanmenoa.

Hammasvälien puhdistamista lapsella tulee harkita mikäli tarkastuksessa havaitaan ientulehdusta tai alkavia reikiä hammasväleissä. Sähköhammasharjalla hampaat puhdistuvat tarkemmin kuin perinteisellä harjalla.