VALIKKO

Ksylitoli

Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä, sillä se estää reikiä aiheuttavien bakteerien, kuten mutans-streptokokkien kasvua ja toimintaa. Ksylitoli myös vähentää bakteeriplakin määrää ja sen tarttumista hampaiden pintaan. Aterian jälkeen käytettynä se hillitsee happohyökkäystä.

Ksylitolin käyttö aloitetaan pienillä annoksilla, koska runsas käyttö voi aiheuttaa aluksi vatsavaivoja. Totuttelun voi aloittaa siinä vaiheessa, kun lapsi syö kiinteitä ruokia. Optimaalisin aika aloittaa ksylitolin käyttö on hampaiden puhjetessa lapsen yksilöllinen kehitys huomioiden.

Ksylitolipastilleista löytyy nopeasti sulavia vaihtoehtoja, joiden käyttöä suositellaan alkuvaiheessa. Pikkulasten on hyvä imeskellä pastillia valvotusti paikallaan ollen. Purukumia voi antaa lapselle, kun hän osaa syödä sen nielemättä, yleensä noin kolmen vuoden iässä. Oleellista ksylitolin käytössä on säännöllisyys ja ajoitus aterioiden jälkeen.

Ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa päivässä.

Ksylitolia suositellaan syötäväksi aterioiden, välipalojen tai makeiden käytön jälkeen. Päivittäisannos on vähintään viisi grammaa päivässä. Määrä vastaa esimerkiksi kuutta täysksylitolipurukumia tai 8-10 ksylitolipastillia. Ksylitoli sopii kaikille, mutta erityisesti sitä suositellaan vauvojen ja pikkulasten vanhemmille, pienten lasten korvien hyvinvointiin, puhkeaville hampaille sekä suurentuneeseen reikiintymisriskiin.

Lähteet:

Karies (Käypä hoito)

Ksylitoli