VALIKKO

Imetys ja lapsen suun terveys

Imetyksestä on hyötyä myös suun terveydelle. Imetys mm. stimuloi lapsen leukojen kasvua ja purennan kehitystä. Normaalipainoisen ja terveen vauvan täysimetystä suositellaan kuuden (6) kuukauden ikään asti. Tämän jälkeen imetystä voidaan jatkaa yksivuotiaaksi asti tai pidempään.

Imetyksen ei ole todettu aiheuttavan purennallisia haittoja, vaikka imetys jatkuisikin pitkään. Terveelliset ruokailutottumukset yhdessä suositusten mukaisten suuhygieniatottumusten kanssa vähentävät pitkään jatkuneen imetyksen riskejä lapsen suun terveydessä.

Pitkään (yli 1,5 vuotta) jatkuneella imetyksellä saattaa olla yhteys lapsen nousseeseen kariesriskiin. Erityisesti öisin imettäminen nostaa riskiä, koska tuolloin syljen puolustusmekanismit ovat heikoimmillaan. Mikäli lapsi saa sokeripitoista ruokaa, kariesbakteerien määrä suussa lisääntyy. Äidinmaidon laktoosi pidentää happohyökkäyksen vaikutusta suussa ja nostaa näin ollen hampaiden reikiintymisriskiä.

Sammas

Sammas on hiivasienitulehdus joka näkyy vaaleina peitteinä lapsen kielessä, suulaessa tai poskien limakalvoilla. Joskus tulehdus saattaa punoittaa. Sammas on imeväisikäisillä tavanomainen vaiva. Lievemmissä tapauksissa hoitoa ei tarvita, mutta jos peitteitä on runsaasti, voidaan sammaksen hoitoon käyttää neuvolan ohjeiden mukaisesti happamia marja- tai hedelmätuotteita tai vichyä. Peitteet irroitetaan suusta käyttämällä vichyveteen kastettua vanupuikkoa. Vaihe tehdään huolillisesti siten että kaikki peitteet saadaan pois.

Myös lapsen tutissa tai leluissa voi olla hiivasientä. Tutit kannattaa keittää, jotta sammas ei uusiudu tutin välityksellä.

Sammas voi myös tarttua äidin rintoihin.

Mikäli vaiva esiintyy toistuvasti ota yhteys neuvolaan tai hoitavaan lääkäriin.

Lähde:

  • Terve suu 2015
  • Imetyksen edistäminen Suomessa –toimintaohjelma 2009-2012