VALIKKO

Talousveden näytteenotto-ohje

Ennen näytteenottoa
Halutessasi lisätietoja näytteenotosta, talousveden laadun ongelmatilanteesta tai tarvittavista tutkimuksista, voi olla yhteydessä terveysvalvontaan. Terveysvalvonnan toimistosta saat asianmukaiset näytepullot. Terveysinsinöörin kanssa voit sopia myös näytteen toimittamisesta laboratorioon. Tarvittaessa näytteen voi ottaa asiakkaan lisäksi myös terveysinsinööri. Näyte tulee toimittaa laboratorioon näytteenottopäivänä tai viimeistään seuraavana päivänä ja sitä tulee säilyttää viileässä.

Terveysvalvonnan yhteystiedot:

terveysinsinööri Piia Junnikkala p. 044 419 5823
terveysinsinööri Heli Kurko p. 044 419 5826

sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@kalliopp.fi

Tarvikkeet
Pullot:
- 250 ml:n muovipullo mikrobiologisia määrityksiä varten
- 1000 ml:n muovipullo kemiallisia määrityksiä varten
- mikäli halutaan tutkia radon, ota yhteyttä laboratorioon (pullot toimi-tetaan erikseen)

Tutkimuslähete
Kirjaa erityisen huolellisesti: yhteystiedot, näytteenottoajankohta, halutut analyysit sekä mihin haluat tutkimustodistuksen tiedoksi.

Näytteenotto
Pese kädet hyvin ennen näytteenottoa ja vältä koskettelemasta korkin sisäosia tai pullon suuta. Laske korkki pöydälle sisäpuoli ylöspäin. Poista hanan sihtiosat ja huomioi onko sihdeissä sakkaa. Desinfioi hana esimerkiksi tulitikulla. Ota näyte samasta paikasta, kuin muutenkin otat juomavetesi (kylmä-vesihanasta / suoraan kaivosta). Jos otat näytteen suoraan kaivosta, käytä puhdasta näytteenottoastiaa.

Hanan puhdistuksen jälkeen valuta vettä hanasta niin kauan, että putkistossa seisonut vesi on kokonaan poistunut (veden lämpötila pysyy tasaisena, valutusaika noin 5 minuuttia). Älä sulje hanaa ennen näytteenottoa. Täytä ensimmäisenä mikrobiologinen pullo ja sen jälkeen muut pullot. Sulje pullot välittömästi ja toimita mahdollisimman pian laboratorioon, mieluiten kylmälaukussa, kylmäkalleilla varustettuna.

Näytteen lähettäminen
Ennen näytteen lähettämistä tulee olla yhteydessä laboratorioon.

Lähimpien laboratorioiden yhteystiedot:

SeiLab Oy, Haapaveden toimipiste
Teknotalo 1A, Teknologiakylä
Kytökyläntie 24
86600 HAAPAVESI
p. 0400 216 047, 0400 216 057

Eurofins Scientific Finland Oy
Kemirantie 1, 67900 KOKKOLA (PL 74, 67101 KOKKOLA)
mikrobiologia: p. 043 820 0944, vesikemia: p. 043 820 0948

SeiLab Oy:n näytteenottopiste sijaitsee Ylivieskassa Justus-myymälän tiloissa, osoitteessa Savarinväylä 5, Ylivieska. Lisätietoa näytteenottopisteen aukioloajoista saa Justus-myymälästä,
p. 050 4444 118.

Eurofins Scientific Finland Oy:n laboratoriopiste sijaitsee Ylivieskan matkahuollossa. Lisätietoa näytteenottopisteen aukioloajoista saa p. 08 4156 3017.

Näytteet voi lähettää myös matkahuollon välityksellä. Tällöin tulee varmistaa aikataulun sopivuus ja näytteiden kylmänä pysyminen matkan ajan. Matkahuollon kautta tapahtuvasta toimituksesta on aina sovittava etukäteen laboratorion kanssa.

Kustannukset
Yksityisestä kaivovedestä otettavan näytteen tutkimuskustannuksista ja näytteen lähettämisestä aiheutuneista kustannuksista vastaa asiakas. Terveysvalvonnan toimesta tapahtuvasta näytteenotosta veloitetaan ympäristöterveydenhuollon voimassa olevan taksan mukainen maksu. Laboratorio veloittaa tutkimuksistaan ja näytteenotostaan oman hinnastonsa mukaisesti.