VALIKKO

Oiva-valvontatietojen julkistaminen

Terveysvalvonnan tekemien tarjoilupaikkojen ja elintarvikemyymälöiden tarkastusten tulokset on julkaistu hymynaamoin toukokuun 2013 alusta alkaen aluksi internetissä ja 1.1.2014 myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä. Valvontatietojen julkistaminen perustuu syyskuussa 2011 voimaan tulleeseen elintarvikelain muutokseen.

Elintarvikemyymälöistä mukana ovat kaikenkokoiset ruokakaupat ja kioskit. Tarjoilupaikoista mukana ovat ravintolat, kahvilat, grillit, pikaruokapaikat, pubit, ruokalat ja suurkeittiöt.

Oiva-raportit löytyvät netistä www.oivahymy.fi. Raportti kertoo tarkastuksessa tehdyistä havainnoista, kuten yrityksen hygieenisestä tasosta ja tuotteiden turvallisuudesta. Tulokset on ilmaistu raportissa hymynaama-asteikon avulla. Hymynaamat eivät kerro ruoan mausta, vaan siitä onko hygienia ja tuoteturvallisuus kunnossa.

Tarkastukset käytännössä

Terveystarkastajat tekevät edelleen tarkastuksia valvontasuunnitelman mukaisesti, kuten tähänkin saakka. Suurin osa tarkastuksista tehdään aiemmasta poiketen ennalta ilmoittamatta. Tarkastuksilla kiinnitetään huomiota etenkin elintarvikehuoneistojen sen hetkisiin olosuhteisiin. Oivatarkastusten myötä tarkastettavat asiat säilyvät samana kuin tähänkin saakka, eikä uusia elintarvikehuoneistoja koskevia lainsäädännöllisiä vaatimuksia tule.

Elintarvikehuoneisto saa tarkastuksesta Oiva-raporttiin hymynaamalla ilmaistun arvosanan; oivallinen, hyvä, korjattavaa tai huono. Mikäli arvosana on korjattavaa tai huono, annetaan puutteen korjaamiseksi määräaika ja elintarvikehuoneistoon tehdään uusintatarkastus kahden viikon sisällä määräajan päättymisestä. Mikäli arvosanaksi tulee hyvä, niin uusintatarkastusta ei tehdä, vaikka toimija haluaisi korottaa arvosanan oivalliseksi. Arvosanat hyvä ja oivallinen saadaan siinä tapauksessa, kun elintarvikehuoneistossa ja sen toiminnassa ei ole elintarviketurvallisuutta vaarantavia puutteita.

Lisätietoa Oivasta ja Oiva-ohjeet löytyvät osoitteesta: www.oivahymy.fi

Toimipiste

Osoite:
Tasangontie 21, Ylivieska

Yhteystiedot

Ympäristöterveydenhuollon johtaja

Aili Heikkinen
p. 08 419 5026, 044 419 5026

Terveysinsinöörit

Piia Junnikkala
p. 044 419 5823

Heli Kurko
p. 044 419 5826

Riina Simunaniemi
p. 044 419 5825

Linda Linna
p. 044 419 5824

Laskutukseen liittyvät yhteydenotot
p.044 419 5293