VALIKKO
Asiakkaalle > Ajankohtaista > Ylivieskassa havaittu syyhyä

Ylivieskassa havaittu syyhyä


Ylivieskassa on loppuvuoden aikana todettu lisääntyvästi syyhyä. Syyhypunkin aiheuttama sairaus oireilee kutinana etenkin iltaisin ja öisin. Syyhy tarttuu ihmisestä toiseen kosketustartuntana ja sen voi saada myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä. Syyhy ei yleensä tartu kättelystä, vaan tartuntaan vaaditaan pidempiaikainen kontakti.


Syyhyä epäillään kutinan perusteella. Usein iholta löytyy näppylöitä, raapimajälkiä ja jopa vesirakkuloita. Noin 0,04 millimetrin kokoista syyhypunkkia on vaikea erottaa paljaalla silmällä. Punkki muodostaa käytäviä mm. sormien väleihin, ranteisiin, kyynärvarsien sisäpinnoille, kainaloihin ja sukuelinten alueelle. Lapsilla käytäviä voi olla myös kämmenissä ja jalkapohjissa. Tartunta ei näy heti, vaan oireet alkavat ensitartunnassa noin 3–6 viikon kuluttua.

Leviämisen estämiseksi kaikki altistuneet, esimerkiksi perheenjäsenet tai samassa päivähoitoryhmässä olevat lapset, on hoidettava samanaikaisesti. Lapsen syyhytartunnasta tulee ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin.


Syyhy hoidetaan ensisijaisesti apteekista ilman reseptiä saatavalla voiteella. Tutustu huolellisesti pakkauksen ohjeisiin. Syyhy ei tartu enää 24 tuntia hoidon päättymisen jälkeen. Lääkevoidehoidon yhteydessä ihoa koskettaneet vaatteet, lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet pestään ja vaihdetaan. Vesipesu 60°C:ssa hävittää syyhypunkit. Vuode, kangaspäällysteiset huonekalut, matot ja lattia imuroidaan. Hankalasti pestäviä tekstiilejä voi seisottaa poissa käytöstä 3 vrk muovipussissa tai pakastimessa 1 vrk ajan. Myös 1–2 tuntia 80 asteisessa kuivassa saunassa, tunti kuivauskaapissa tai puoli tuntia kuivausrummussa tuhoavat syyhypunkkeja.


Jos epäilet syyhyä itselläsi tai läheiselläsi, ota yhteyttä neuvolaan, kouluterveydenhoitajaan tai päivystykseen tarkempien ohjeiden saamiseksi.


Hygieniataso ei vaikuta syyhyn saantiin. Syyhyä on liikkeellä ajoittain, eniten talvella.


Lue lisää: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/muut-taudinaiheuttajat/syyhy


Lisätietoja:
Miia Huhtanen, hygieniahoitaja, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, puh. 044 419 5121